Четвер, 28.03.2024, 10:50 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2016 » Вересень » 1 » Друга ненька моя – шахта батькова
13:39
Друга ненька моя – шахта батькова


      З 18 серпня бібліотека представляє широкому колу читачів книжкову виставку «Трудовим шляхом», присвячену Дню шахтаря. Ця професія – шахтар – у нашому краї династична, тому що неможливо знайти людину, родичі якої не працювали б на шахті. Усе життя шахтарських міст залежить від якості роботи цих історичних копалень.
     На території Київської Русі початок гірничої справи було покладено вже у другій половині XV століття. Перша експедиція в Печерський край для пошуків корисних копалин вирушила за наказом Великого князя московського Івана III у 1491-му році. Перегортаючи історію, зазначаємо, що гірнича справа до кінця XIX століття посіла одне з центральних місць в ряду інших ключових галузей промисловості.
     У середині XX століття, а точніше 10-го вересня 1947-го року в СРСР, відзначаючи високі заслуги і внесок гірників у широку індустріалізацію країни, за клопотанням міністрів вугільної промисловості Радянського Союзу Оніка Д. Г. та Засядька А. Ф. було затверджено офіційне професійне щорічне свято День шахтаря, святкування якого було встановлено на останню неділю серпня. Вперше святкування Дня шахтаря було проведено 29-го серпня 1948-го року. Добра традиція святкування Дня шахтаря збереглася і після повернення суверенітету колишнім союзним республікам. В Україні цей День був закріплений відповідно до нового законодавства Указом Президента України від 16-го серпня 1993-го року № 304/93, продовжуючи святкуватися щорічно в останню неділю серпня.
     Запропоновані виставкові книги ознайомлять з важкими здобутками шахт Донбасу, розкажуть історію будівництва, нададуть факти та показники. А також познайомлять з легендарним Шубіним, що може вплинути на долю шахтаря.
Бібліотека пропонує відвідати книжкову виставку «Трудовим шляхом» та розповісти, можливо, цікаві історії, які передаються від дідуся до онука, пов`язані з шахтою, а бібліотекарі їх занотують та збережуть.


                              


Нравится

Подібні новини:


Категорія: Виставки | Переглядів: 570 | Додав: tetyana | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]