П`ятниця, 29.03.2024, 07:06 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2018 » Жовтень » 12 » Ярослав Мудрий – видатний державний діяч Київської Русі
07:47
Ярослав Мудрий – видатний державний діяч Київської Русі

     
            (до 1040 р. від дня народження)
        До 1040 р. від дня народження відомої історичної особи у бібліотеці створена книжкова виставка «Ярослав Мудрий – Київський великий князь». Метою виставки є збагачення знань про історію України періоду правління Ярослава Мудрого.
Ярослав Володимирович (Мудрий) (близько  978–1054) – видатний державний діяч і полководець, великий київський князь (1019–1054), син князя Володимира Святославича і полоцької княжни Рогнеди.

     
        У період його князювання спостерігалося піднесення Давньоруської держави. Було розширено територію Київської Русі, укріплено кордони, встановлено контакти з багатьма європейськими країнами. Князь приділяв велике значення внутрішньому устрою держави: поширював християнство (літописці називали його «Богохранимим» та «Богомудрим»), засновував монастирі, будував храми та собори, розбудовував столицю, створив школу і бібліотеку при Софіївському соборі.
       37 років правління Ярослава Мудрого заклали міцний фундамент розвитку традицій державотворення на українських землях. До кінця його життя Русь не вела жодної війни, а сусіди залежали від неї або перебували в союзі. Не було усобиць, заколотів. В життя увійшли писане право і впорядкований суд. Виникли бібліотеки, школи, монастирі, розвивалося літописання. Русь стала невід'ємною частиною європейської цивілізації, а ім'я князя – символом давньої єдності і загальної могутності східнослов'янських народів, спадкоємців Київської Русі.
Запрошуємо до відвідини книжкової виставки «Ярослав Мудрий – Київський великий князь».
                               


Нравится

Подібні новини:


Категорія: Виставки | Переглядів: 625 | Додав: tetyana | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]