Четвер, 25.04.2024, 15:06 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2016 » Листопад » 24 » Незгасима рана України
14:12
Незгасима рана України

        26 листопада 1998 року Указом Президента України встановлено День пам'яті жертв Голодомору і політичних репресій, який відзначається щорічно в четверту суботу листопада. Понад півстоліття ця жахлива  сторінка  в історії України замовчувалася і тільки в кінці XX століття з'явилися перші публікації, дослідження, почався запис спогадів очевидців, видання збірок архівних документів, спогадів, увічнення пам'яті жертв Голодомору.

     До Дня пам’яті жертв голодомору та політичних репресій в нашій бібліотеці презентовано книжкову виставку «Невиплакані сльози України»

      Пам'ять – нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни. Багато сторінок вписано криваво-чорним кольором. Однією з таких сторінок був голодомор 1932-1933 р.р. Не було ні війни, ні посухи. А була тільки зла воля одних людей проти інших. І ніхто не знав, скільки безневинних людей зійшло у могилу – старих і молодих, дітей, і ще ненароджених – у лонах матерів. Невідома кількість жертв – від 3 до 12 мільйонів, але протягом всієї історії людства вважається найбільшою трагедією.

    На книжковій виставці представлено документи, фотографії та публікації про геноцид української нації, спогади і свідчення очевидців, тих, хто у своїй пам’яті крізь роки проніс страждання та біль спричинені тоталітарним режимом.

    Заслуговують уваги книги «Жнива Скорботи» Роберта Конквеста; Великий голод в Україні 1932 – 1933 років: у4т.Т3.Свідчення очевидців для Комісії Конгресу США; документальні видання «Український голокост.1932-1933:Свідчення тих, хто вижив»; «Розсекречена пам'ять:Голодомор 1932-1933 років в Україні в документах ГПУ - НКВД»; Блєднова С.Ф. «Голодомор в Донбасі (1932-1933рр.); «Народний біль. м. Добропілля, Добропільський район Донецької області. Історичний нарис, свідчення мешканців міста й району. Документи, вшанування пам’яті жертв голодомору» та інші.

       На десятиліття можна засекретити архіви. Можна враз і вдруге, і втретє переписувати історію на угоду влади чи ідеології. Та з пам’яттю народу нічого не вдієш, вона зберігатиме правду. Правду про страшні події. Це наша історія, і ми повинні знати і пам’ятати її.         

            В бібліотеці, до уваги присутніх з 22 листопада  експонується книжкова виставка «Невиплакані сльози України». Біля книжкової виставки  проводяться  огляди літератури та масові заходи.

 


Нравится

Подібні новини:


Категорія: Масові заходи | Переглядів: 652 | Додав: tetyana | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]