Четвер, 25.04.2024, 02:45 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2018 » Січень » 5 » Український оберіг
15:09
Український оберіг

    
       З давніх – давен українці захищали себе, свій рід оберегами, одним з яких являється лялька – мотанка. Для того, щоб дізнатися, навіщо виготовляли мотанку, які її різновиди, чи зберігається традиція виготовлення й сьогодні, бібліотекарі організували територію натхнення «Лялька – мотанка – рідний оберіг».
      Лялька-мотанка – українська народна лялька, символ жіночої мудрості, родинний оберіг.
Здавен у кожній родині лялька-мотанка виконувала роль оберегу, була символом мудрості, берегинею роду, символом матері-прародительниці та зв’язку між поколіннями, одна із найдревніших іграшок і сакральних (священних) істот нашого народу, якій тисячі й тисячі років. Скільки існує людство, стільки років цій іграшці, яка повинна була дитину заспокоїти, нагодувати і зберегти. Бо мати, залишаючи дитя, замотувала фрукти чи хліб у шматочок  тканини, прив’язувала паличку і давала, як іграшку, тому в основі ляльки — хрест. Людина вигадувала ляльку-мотанку, подібну собі, як забавку для дитини, як оберіг дому. Виготовляючи цей сакральний предмет, жінки вкладали у неї свою енергію, певні думки і побажання. Ляльку-мотанку передавала мати дочці, коли віддавала до іншого роду, а дочка, у свою чергу, своїй дитині. Це ніби ниточка, яка зв’язувала увесь рід.
Виготовляти ляльку, на перший погляд, легко. Лялька-мотанка приходить у наш світ у якомусь образі, створюється з певною ціллю. Її виготовляли із різними побажаннями, наділяли різними символічними значеннями: на щасливу долю, сприяння потаємним бажанням, гармонії людини з природою, на успіх і здоров’я, на добро і злагоду. І обов’язково, ці обереги несуть у собі позитивну енергетику. Усі елементи одягу мотанки є символічними: спідниця уособлює землю; сорочка — три часи: минулий, теперішній і майбутній; головний убір — очіпок, стрічка чи хустка — зв’язок із небом. Виготовляти ляльку можна тільки ії добрим настроєм, вносячи у роботу свої думки, побажання та тепло рук. Лялька-мотанка ні в якому разі не шиється, не проколюється голками чи шпильками – виключно мотається. Звідси і назва - МОТАНКА. Голку можна застосовувати лише при виготовленні одягу для ляльки і ні в якому разі не пришивати нічого до самої лялі. 
Лялька існує й сьогодні. Велика кількість майстрів виготовляє ляльки навіть на замовлення, але найсильніша лялька та, що створена власноруч.
Тобто виявилося, що секретів у створенні ляльки велика кількість, щоб не помилитися, потрібно вивчати літературу з народознавства. Разом присутні заходу зробили висновок, що знати про традиції та звичаї свого народу вкрай необхідно, щоб не загубився зв’язок із минулим народу.

    
                                


Нравится

Подібні новини:


Категорія: Масові заходи | Переглядів: 600 | Додав: tetyana | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]