П`ятниця, 29.03.2024, 17:24 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2018 » Січень » 17 » Кожна краплина життя зберігає
14:22
Кожна краплина життя зберігає

     
        Рамсарська конвенція, або Конвенція з водно-болотних угідь, є міжнародною угодою, підписаною 2 лютого 1971 року у м.Рамсар, що в Ірані, на південному узбережжі Каспійського моря. Рамсарська конвенція є першою глобальною угодою з охорони та збереження природних ресурсів. Її офіційна повна назва – «Конвенція з водно-болотних угідь міжнародного значення, як середовища перебування водоплавних птахів», відображає початкову мету угоди – зберегти водно-болотні угіддя, як середовища для водоплавних птахів. Поступово мету Конвенції було розширено і сьогодні вона охоплює всі аспекти збереження і збалансованого використання водно-болотних екосистем, цінних для збереження біологічного різноманіття та забезпечення існування людини. 
Мета конвенції - припинити втрати водно-болотних угідь та зберігати існуючі. Завданням конвенції є привернути увагу до проблем водно-болотних угідь та раціонального використання ресурсів.
У 2018 році за пропозицією Секретаріату Рамсарської конвенції Всесвітній день водно-болотних угідь відзначається під девізом «Водноболотні угіддя для збалансованого розвитку міст». Річки, ставки, озера, затоки та узбережжя – ці та інші водно-болотні угіддя у містах роблять їх більш привабливими та придатними для життя.
    Природознавчий калейдоскоп «Птах на воді – здорова водойма» для учнів 4 класу ЗОШ № 10 був проведений з метою набуття нових знань про Рамсарську конвенцію та необхідність її підтримки усіма країнами світу. 

     
   Діти дізналися, що водно-болотні угіддя важливі для нашого життя та процвітання людства. Вони підтримують величезне різноманіття форм життя на нашій планеті, захищають береги, немов губки вбираючи воду під час повеней, а також зв’язують і зберігають двоокис вуглецю.

     
    Учні дізналися, що в  Донецькій області знаходяться два водно-болотних угіддя міжнародного значення: «Затока Білосарайська та коса Білосарайська» (площа 2 тис.га, Першотравневий район) та «Затока Крива та коса Крива» (площа 1,4 тис. га, Новоазовський район), які розташовані на узбережжі Азовського моря в межах національного природного парку «Меотида».

     

    Крім того, на території області існує багато інших водно-болотних угідь, що відповідають вимогам Рамсарської конвенції. Ці угіддя, як правило, використовуються в сільському господарстві, але, одночасно, відіграють важливу роль у збереженні біорізноманіття. 
Водно-болотні угіддя роблять міста більш привабливими та затишними для життя, створюючи можливості для водозабезпечення, пом’якшення впливу повеней, переробки відходів, створення зелених зон та здорового природного середовища. 

   
   Завдяки відео «Качки та їхні голоси», «Найбільші озера та річки України», «Національний парк «Меотида»: сьогодення» учасники заходу здійснили екскурсію у світ птаства, заповідників та водних багатств України. Разом з дітьми бібліотекарі зробили схематичне озерце, посадовили очерет, запустили до водойми риб та жабу, відповідали на питання вікторини «Що ти знаєш про воду?».
Наприкінці заходу усі діти загадали бажання імпровізованій «золотій рибці», щоб наші водно – болотні угіддя не порушувалися діяльністю дорослих.

   

  

 


Нравится

Подібні новини:


Категорія: Масові заходи | Переглядів: 624 | Додав: tetyana | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]