П`ятниця, 29.03.2024, 13:19 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2018 » Червень » 22 » Минуле поряд
13:38
Минуле поряд

                         
         Щороку 22 червня український народ вшановує світлу пам'ять мільйонів земляків, життя яких обірвала Друга світова війна.
      До дати на дорослому абонементі бібліотеки створена книжкова виставка – пошана «Україна пам’ятає» . Виставка складається з трьох розділів. Перший розділ:  «Зі смаком полину, із болем у серці» з цитатою Надії М.: «Чому це серце защеміло? / Пройшли роки – воно болить. / Мабуть, це роки неумілі: / Не здатні рани заживить». Книги даного розділу несуть загальну інформацію про початок і перебіг подій Другої світової війни. Особливо інформативною є книга «Від Рейхстагу до Іводзіми: у полум’ї війни: Україна та українці у Другій світовій», з серії «Історія без цензури».
                  Україна стала одним з найактивніших учасників найбільш масштабної і спустошливої війни в історії людства. Двічі лінія фронту проходила по всій території України, залишаючи мільйони убитих і поранених, зруйновані міста і спалені села. В ході бойових дій на території України піддалося руйнуванню близько 700 міст, 28 тис. сіл виявилися повністю знищеними. Втрати в людях були величезні. Якщо до початку радянсько-німецької війни на території України проживали близько 42 млн чоловік, то у момент її закінчення тут залишалося лише 27,5 млн жителів. Приблизно 14,5 млн чоловік загинули в боях, німецьких і радянських концтаборах, були депортовані, евакуйовані або втекли за кордон. В цілому за роки другої світової війни Україна втратила більше 19 % свого населення - цифра неймовірно висока в порівнянні з іншими країнами, що брали участь у війні.

             
            Другий розділ виставки: «Сльози маками проростуть» з цитатою Надії М.: «І знов в полях квітують маки. / Як кров, червоні пелюстки. / Поля ці чують ще атаки, / Криваві відгуки війни». Книги та матеріали тематичної  теки «Весна Перемоги» донесуть правду про війну, кількість жертв, про наслідки та перебіг боїв. Читачів зацікавлять книги «Війна і міф: невідома Друга світова», видана Українським інститутом національної пам’яті, та «Память на века: свод военных захоронений на территории Донетчины». Війна – це не тільки миттєва смерть від кулі, а й неминуча смерть від наслідків поранень у післявоєнні часи. Саме тому «Книга пам’яті України по увічненню учасників бойових дій, що померли в повоєнні роки: Донецька область».
Безпосередньо у бойових діях брало участь близько 4,5 млн українців. Велика частина (близько 4 млн чоловік) служила в лавах радянських збройних сил, проявивши стійкість, мужність і героїзм. 2069 воїнів-українців стали Героями Радянського Союзу. З 15 фронтів, що діяли в період війни, більше половини очолювалися маршалами й генералами, які були за походженням українцями. Солдати та офіцери, жителі України, які виявили героїзм, отримали 2,5 млн орденів і медалей із загальної кількості 7 млн нагород, вручених воїнам Збройних сил.

          
           Третій розділ: «Навіки у слові» з цитатою Надії М. «Чимало тут лягло героїв» / Вони у пам’яті живі. / Ми не забудем їх ніколи! / Бо їм дано в степу цвісти…» Книги цього розділу можуть звершити подорож у часі для усіх бажаючих, тому що своїм болючим, палаючим та таким емоційно живим словом письменники дають відчути події минулих років. «Живі» книги: Олександр Довженко «Незабутнє: 1941 – 1943», Дмитро Міщенко «Батальйони не обмундированих».
Хвилиною мовчання вшануймо пам'ять земляків, схилимо голови…
                                 


Нравится

Подібні новини:


Категорія: Виставки | Переглядів: 658 | Додав: tetyana | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]