П`ятниця, 29.03.2024, 08:11 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2019 » Січень » 25 » Слова молитов плачуть, минуле згадуючи…
10:42
Слова молитов плачуть, минуле згадуючи…

       
           До Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту бібліотекарі провели годину пам’яті «Вічний вогонь Менори» для учнів 10 класу ЗОШ № 10 І – ІІ ст., класний керівник Дмитренко В.Г. 
       «27 січня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року. Генеральна асамблея ООН прийняла 1 листопада 2005 року Резолюцію № 60/7, у якій говориться, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…». Саме цей документ оголосив Днем пам’яті жертв Голокосту 27 січня. В цей день в 1945 році війська 1-го українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц. Цей табір став у сучасному світі символом нацистських злочинів», - Український інститут національної пам’яті. 
     Історія людства збагатила словниковий запас  людини великою кількістю невимовних слів. Серед них і «голокост». У ширшому розумінні, голокост — це систематичне гоніння і знищення людей за ознакою їхньої расової, етнічної, національної приналежності. 
Мено́ра (дав-євр. מְנוֹרָה — менора́, букв. «світильник») — золотий семистовбурний світильник, або семисвічник, який, згідно з Біблією, розташовувався в Скинії Зборів під час поневіряння євреїв пустелею, а потім і в Єрусалимському храмі до моменту руйнування Другого Храму. Є одним з найдавніших символів юдаїзму і єврейських релігійних атрибутів. Символ менори широко поширився Римською імперією з I століття і, ймовірно, символізував очікування Месії. Своєрідністю відрізняються ханукальні лампи у вигляді менори з дев'ятьма гілками, які були поширені в побуті євреїв. Ханукію мала кожна єврейська родина, в зв'язку з цим в XVIII—XIX століттях вони стали предметом масового виробництва.
У XX—XXI століттях зображення менори (разом з Зіркою Давида) є найпоширенішою національною і релігійною єврейською емблемою.

      
       Учасники заходу подивилися відео «Спогади про голокост» : спогади людей, які на момент подій були юнацького віку, які бачили на власні очі , вкарбовуючи побачене в серце навіки, те, що відбувалося насправді. «Хто має право вбивати?» - «Ніхто й ніколи!» - відповідь юнацтва. Ніхто й ніколи. Щоб навчитися цінувати життя, кожний її прояв, потрібно вміти цінувати життя власне. Це й було головним меседжем заходу, який почули й сприйняли. А тисячі молитов, які піднімуться в небо 27 січня, вогонь Менори пом’януть тих, хто хотів жити, вчитись, будувати, народжувати, берегти, розмовляти з нащадками… Але довелось розмовляти тільки  з небесними зірками…

     
                                


Нравится

Подібні новини:


Переглядів: 544 | Додав: tetyana | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]