Понеділок, 29.04.2024, 14:28 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2020 » Листопад » 24 » 28 листопада - День пам'яті жертв голодоморів
10:43
28 листопада - День пам'яті жертв голодоморів

     
     Багатовікова історія українського народу - це насамперед літопис життя народу - великомученика, на долю якого випало багато лиха. Найбільших втрат зазнала Україна саме у XX столітті. Жахливим злочином проти народу став штучний голод 1932 -1933 років, який за механізмом творення і страхітливими наслідками слід занести до книги трагічних дат в історії людства. Він живе у пам'яті очевидців, жагучим болем відгукується у їхніх серцях.
     На десятиліття можна засекретити архіви. Можна приховати в глибинах спецсховищ викривальні документи. Можна раз, і вдруге, і втретє переписувати історію. Та з пам'яттю народу нічого не вдієш, вона зберігатиме правду. Правду про ті страшні роки, про страшні події. Це наша історія, і ми повинні знати і пам'ятати її.
     

      В читальному залі бібліотеки експонується книжкова виставка – пам’ять «Голодомор – невиплакані сльози».  Пропонуємо Вашій увазі ознайомитися з матеріалами, які представлені на виставці. Виставка - пам'ять допоможе Вам краще пізнати ті трагічні події в житті народу. Мета виставки: сприяти поверненню історичної пам'яті про голодомор 1932-1933 років, вшанувати пам'ять загиблих від голодної смерті.
     Література  книжкової виставки:
      Блєднов С.Ф. Голодомор в Донбасі (1932-1933рр.): Авторський роздум, свідчення, документи / C. Ф. Блєднов. - Донецьк: Донбас,2008.- 304с.
     У книзі опубліковані матеріали про репресивні заходи щодо селянства та про голодомор у Донбасі у 1932 – 1933 роках, свідчення мешканців краю, фотокопії унікальних архівних документів.
    Великий голод в Україні 1932 – 1933 років: у IV т. Свідчення очевидців для Комісії Конгресу США / Виконавчий директор Комісії Джеймс Мейс. – К. : Вид. дім «Києво – Могилянська академія», 2008. - 782 с.
   Чотиритомне видання матеріалів Конгресово – президентської Комісії США з вивчення Великого голоду в Україні 1932 – 1933 рр. містить свідчення очевидців – емігрантів з України, що були зібрані впродовж 1983 – 1984 рр. і є доказом геноциду українського народу.
   Голодомор у першій столиці / Укладання І.В. Шуйського, В.А. Полянецького; передмова І.В. Шуйського. – Х., 2006. – 288 с.
  У цій книзі висвітлені трагічні події, пов’язані з Голодомором 1932 – 1933 років, котрі відбулися в Харкові – столиці радянської України. На підставі архівних документів, свідчень очевидців, автори – упорядники доводять, що голод був створений у результаті  цілеспрямованої дії влади. Більшість запропонованих читачу документів тривалий час зберігалися у закритих фондах під грифами секретності і були недоступними для дослідників.
   Голод в Україні. Вибрані статті .- Луцьк: ВМА «Терен», 2006. - 164 с.
    Штучний голод 1932 – 1933 років, запроваджений верхівкою комуністичного тоталітарного режиму в Україні, був моторошним знаряддям знищення мільйонів українців. Ця книга містить збірку статей, котрі допоможуть описати й пояснити страшну трагедію тим, хто живе на цій багатостраждальній землі сьогодні.
   Конквест Р. Жнива скорботи. Радянська колективізація і голодомор /  Пер. з англ. Н. Волошинович, З. Корабліної, В. Новак; літ. опрацювання А. Криштальського / Р. Конквест.  -  Луцьк: ВМА «Терен», 2007. – 456 с.
   Дослідження всебічно розкриває правду про геноцид проти українського народу, насамперед його штучність та спланованість радянським тоталітарним режимом.
   Марочко В. Голодомор 1932 – 1933 років в Україні: Хроніка / В. Марочко, О. Мовчан. – Вид. дім «Києво Могилянська академія», 2008. – 294 с.
  Хроніко – документальне видання відтворює факти, події, явища в селах Української СРР 1932 – 1933 рр. – Голодомору, спричиненого суцільною колективізацією, надмірними хлібозаготівля ми, репресіями.
   Народний біль. м. Добропілля, Добропільський район Донецької області. Історичний нарис, свідчення мешканців міста й району, документи, вшанування пам’яті жертв Голодомору - // Серія книг « Гірка пам'ять». Донецьк: КП «Регіон», СПД Блєднов, 2008 – 192 с.
  У книзі опубліковані матеріали про голодомор на Донеччині у 1932 – 1933 роках, зокрема у Добропільському районі, надано свідчення очевидців голоду, опубліковано дослідження істориків і краєзнавців, архівні документи та матеріали про вшанування пам’яті жертв Голодомору.
   Національна книга пам’яті жертв голодомору 1932 – 1933 років в Україні. Донецька область. – Донецьк: вид - во КП «Регіон», вид – во «ФО – П Колесніченко»,2009, - 784 с.
 На основі мартирологу, архівних та опублікованих джерел та свідчень громадян, що були свідками голодомору 1932 – 1933 років, відтворено одну з найтрагічніших сторінок історії Донеччини XX століття».  
                                              Шановні читачі!

            Запрошуємо  Вас до бібліотеки познайомитися з матеріалами книжкової виставки «Голодомор – невиплакані сльози», яка буде діяти до 7 грудня.     


Нравится

Подібні новини:


Переглядів: 228 | Додав: tetyana | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]