П`ятниця, 19.04.2024, 22:49 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2018 » Січень » 26 » 29 СІЧНЯ – ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ПОЛЕГЛИХ У БОЮ ПІД КРУТАМИ
16:02
29 СІЧНЯ – ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ПОЛЕГЛИХ У БОЮ ПІД КРУТАМИ

             
      29 січня 2018 року в Україні на загальнодержавному рівні відзначатиметься 100-та річниця бою під Крутами, котрий для українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність.
29 січня 1918 року на залiзничнiй платформi в Крутах перебувало до 520 українських воякiв, юнакiв і студентiв, озброєних 16 кулеметами та однією гарматою. Росіяни вдесятеро переважали, мали бронепотяг та артилерію. Військами УНР під Крутами командував Аверкій Гончаренко. Завдяки вигідній позиції і героїзму, українцям вдалося завдати росіянам значних втрат і стримати наступ до темряви. Потім, під тиском ворога, українські бійці організовано відступили до ешелонів і вирушили в бік Києва, руйнуючи за собою залізничні колії. Але одна студентська чота – 27 хлопців, заблукавши у темряві, повернулися до станції Крути, яка на той час уже була зайнята більшовиками. Вони потрапили в полон. Хлопців катували, а потім стратили. Згодом майже всіх героїв поховали на Аскольдовій могилі у Києві.
Бій українських вояків проти більшовицької армії на станції Крути затримав ворога на чотири дні. Таким чином добровольці утримали столицю на час, необхідний для укладання Брест-Литовського миру. Він означав визнання самостійної Української Народної Республіки суб’єктом міжнародних відносин.
Бібліотека запрошує своїх читачів, що цікавляться історичним минулим України, відвідати виставку – факт «Відлетіли лелеками у вічність». Мета створення виставки: формування почуття  патріотизму, любові до свого народу, його історії та героїчного минулого; формування інтересу до літератури про бій під Крутами. 
«Світ єднали ті Крути, / ті звитяжні серця. / Краще – вбитим, ніж бути, / як в отарі вівця!» (С.Губерначук)
Книги «Героїка трагедії Крут» та «Крути: збірка у пам'ять героїв Крут» допоможуть на основі спогадів учасників бою, роздумах сучасників і публіцистичним словом осмислити героїку подвигу юнаків України в ім’я своєї Вітчизни. Бо як сказала Олена Теліга: «Чим вищий п’єдестал побудуємо для тих, що стали символом наших визвольних змагань, тим далі падатиме роз`яснююче світло від цього символу». Тематична папка «Крути: і сум, і біль, і вічна слава» буде в нагоді педагогам , оскільки у ній збираються сценарії виховних заходів. Стаття з газети «Урядовий кур’єр» Романа Кирея «Драму під Крутами відтворили в Сингаївці» розповість про зйомки фільму, присвяченого бою. Книги з історії України розкриють події, що передували бою, результат. Тобто і минулі, і сучасні факти, висвітлені на виставці,донесені до читачів завдяки розсекреченим архівам, використовуючи посилання на Інститут Національної пам’яті, створюють картину реальної історичної події в Україні.
Схиляючись у жалобі перед пам`яттю Героїв Крут, ніколи не забуваймо, що це був щедрий і ніжний цвіт молоді Української держави.


Нравится

Подібні новини:


Категорія: Виставки | Переглядів: 567 | Додав: tetyana | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]