Четвер, 25.04.2024, 22:43 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2020 » Березень » 30 » Фантастичний  дивосвіт книг  Корнія Чуковського
10:47
Фантастичний  дивосвіт книг  Корнія Чуковського

 
         

     Корній Чуковський (Микола Васильович Корнійчуков) народився 31 березня 1882 року в Петербурзі. Коли йому було три роки, батьки розлучилися, він залишився з матір’ю. Жили на півдні, в бідності. Вчився в Одеській гімназії, з п'ятого класу якої був виключений, коли за спеціальним указом учбові заклади «звільняли» від  дітей «низького» походження. З юнацьких років  почав трудове життя, багато читав, самостійно вивчив англійську і французьку мови. Головне своє покликання Чуковський знайшов у віршах для дітей. У 1916 році починає писати для дітей віршовані казки: «Крокодил», «Мийдодир», «Муха-цокотуха», «Тараканище», «Бармалей», «Айболить».Вірші для дітей Чуковського були видані загальним накладом понад 100 млн екземплярів. Робота Чуковського в царині дитячої літератури закономірно вивела його на вивчення дитячої мови, першим дослідником  якої він став, випустивши в 1928 книгу «Маленькі діти», що отримала потім назву «Від двох до п'яти». Як перекладач Чуковський відкрив для російського читача Уолта Уїтмена, Річарда Кіплінга, Оскара Уайльда. Перекладав Марка Твена, Гілберта Честертона, Уїльяма Шекспіра, написав для дітей перекази творів Д. Дефо, Е.Распе. У  чому секрет популярності і «живучості» його дитячих творів? Хто краще «Мойдодира» без утомливих нотацій може розповісти дітям про важливість особистої гігієни? Чудово закріплює матеріал уроку  чистоти «Федорине горе». А «Айболить»? Як часто не вистачає нам сьогодні образу доброго чарівника в особі доктора.
                        «Слава, слава Айболиту!
                        Слава добрим докторам! »
       В основі його творів лежить безмежна любов до дітей. Він добре знав і розумів їх. Письменник зумів зберегти в собі ту дитячу безпосередність, яка дозволила йому мовою, зрозумілою дітям, і в близьких їм образах малювати  чудові словесні картинки: рідні та запам'ятовуються, що ведуть у захоплюючий великий світ без нудних моралей і нотацій.  В багатьох родинах ці вірші пройшли через  чотири покоління і займають на книжкових полицях чільне місце в очікуванні наступних. Великою потребою книжки Корнія Івановича Чуковського користуються і в нашій бібліотеці.

       З нагоди Дня народження  великого дитячого письменника  в читальному залі  оформлена книжкова виставка «На гостинах у Корнія Чуковського», на  якій представлені найулюбленіші книги багатьох поколінь.


                                


Нравится

Подібні новини:


Категорія: Виставки | Переглядів: 378 | Додав: tetyana | Рейтинг: 2.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]