Четвер, 28.03.2024, 17:13 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2018 » Грудень » 13 » Й заквилила Земля чорнобильськими сльозами…
15:25
Й заквилила Земля чорнобильськими сльозами…

       
     День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС — це день пам'яті в Україні. Відзначається щорічно 14 грудня у день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. День встановлено в Україні «…з метою гідного відзначення мужності, самовідданості і високого професіоналізму учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та на підтримку ініціативи громадських організацій і Міністерства праці та соціальної політики України…» згідно з Указом Президента України «Про День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» від 10 листопада 2006 р. № 945/2006. Ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (також учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС) — громадяни, які брали безпосередню участь у ліквідації аварії та її наслідків. 
26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції, що на Київщині, сталася найбільша в історії людства техногенна катастрофа – Чорнобильська аварія. Лише завдяки самопожертві ліквідаторів наслідків катастрофи, багато з яких заплатили за це власним життями і здоров’ям, вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення. За різними даними, протягом лише одного місяця після Чорнобильської катастрофи від отриманого опромінення загинуло від 30 до 200 пожежників і працівників АЕС. На початковому етапі зусиль з мінімізації наслідків величезного викиду радіоактивних речовин до робіт залучалися військовослужбовці строкової служби. Пізніше, влітку 1986 і далі, величезний обсяг робіт виконували залучені військові запасу та вільнонаймані працівники. За неповними даними, через чорнобильський майданчик пройшли понад 600 тисяч осіб. 
Цим подіям присвячена книжкова виставка «Чорнобильський вітер у душах». Книги та інші матеріали розкриють причини, способи захисту та значення ліквідації наслідків катастрофи та її вплив на довколишнє середовище нашої країни та світу загалом. Вічна пам'ять тим, хто врятував наше майбутнє, але залишився тільки ім’ям на граніті…
                               


Нравится

Подібні новини:


Категорія: Виставки | Переглядів: 393 | Додав: tetyana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]