П`ятниця, 26.04.2024, 07:57 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2019 » Лютий » 14 » Кохання – то вічна людська краса
09:50
Кохання – то вічна людська краса

       
       День Cвятого Валентина – свято закоханих – відзначається 14 лютого в Європі з XIII століття, в США – з 1777 року, У нас – з початку 1990-х років. Багато народів святкують цей день, але в різних країнах він може називатися по – різному: у Норвегії – День романтиків, у Швеції День усіх сердець, у ряді європейських країн -  День закоханих.
Чому саме цей день і чому саме свято закоханих? Дослідники не можуть точно встановити походження цього свята, оскільки – таке диво! – у давньому Римі жили два богобоязливих римлянини, які б начебто й  померли в один і той же день .
З приводу цього існує чимало красивих легенд. Відома легенда з часів Римської імперії про єпископа Валентина, який був покараний за те, що всупереч імператорському наказу вінчав римських легіонерів із їхніми коханими. Його було спалено  начебто 14 лютого, а тому всі закохані вшановують цього дня його пам’ять. А другий Валентин – лікар - християнин жив за часів імператора Клавдія, коли здійснювалися жорстокі гоніння на християн. Він був захисник хворих дітей, мандрівників, молодят і наречених, потрапив до в’язниці за вірність християнській вірі. До нього під вікна тюрми бігали діти ,яких він вилікував та кидали йому записки у вікна. Деякі дослідники вважають їх  першими валентинками. Одного разу суворий тюремник, який відганяв дітей , не утримався і прочитав дитячі записки. Він був вражений дитячими почуттями вдячності до молодого лікаря та вирішив звернутися до нього  по допомогу, тому що донька тюремника народилася сліпою, і він, покладаючи на лікаря останню надію, привів свою доньку у в’язницю. І диво сталося – дівчині було повернуто зір, а вона, як тільки побачила свого рятівника, одразу закохалася в нього. Однак трагічне було це кохання, оскільки невдовзі лікаря стратили. Легенда свідчить, що перед стратою Валентин передав коханій записку – першу валентинку.
         Ця сумна  та романтична історія надихнула працівників міської бібліотеки провести акцію «Від серця до серця». Вони напередодні Дня святого Валентина власноруч виготували  валентинки та вручали їх відвідувачам бібліотеки з нагоди свята .

       

      Для своїх читачів на дорослому абонементі бібліотекарі оформили  книжкову виставку «Любові чарівні сторінки» та провели бібліографічний огляд книжок, представлених на розсуд читачів.  Якби там не було, а кохання існує стільки, скільки існують і люди, і займає головне місце у їхньому житті. Тому і літературна відбірка була на всі смакиІ  Читачі ознайомилися з книгами Даніели Стіл, Анн та Серж Голон, Джоани Ліндсей, Маргарет Митчел, Катерини Вільмонт, Олени Лагутіною та інших авторів.

     
        Працівники Білицької міської бібліотеки вітають своїх колег, читачів та мешканців міста з Днем святого Валентина та бажають  щастя, надії, добра та любові!

     


                                


Нравится

Подібні новини:


Переглядів: 477 | Додав: tetyana | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]