Субота, 20.04.2024, 00:29 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2016 » Жовтень » 18 » Ой, хустина, хустиночка…
15:15
Ой, хустина, хустиночка…

     
        Сьогодні ми не уявляємо собі стареньку бабусю без хустки на голові, яка порається на городі або готує їжу. Хустка з давніх - давен була улюбленим головним убором української жінки. Холоднеча взимку  та спека влітку змушують їх покривати голову хусткою. Скільки таємничості в них!
На них і гроно і пелюстка,
Волошки ружі є на них…
Мов берегиня вроди хустка
Здавна у нашій стороні.
Веселі ви чи сумовиті,
На схилах Ворскли чи Дінця –
Нема таких жінок на світі,
Котрим вони не до лиця!
      Саме про українську хустку дізналися учні 3-Б класу ЗОШ №10 (класний керівник Гапон Валентина Дмитрівна), прийшовши на гостини до міської бібліотеки. Разом з дітьми бібліотекарі підготували та провели цікавий урок з народознавства «Квітчаста хустка».
     З радістю школярі зустріли бабусю, одягнену в гарну хустку, яка замість аптеки випадково  потрапила до бібліотеки та гостю Хустуню (бібліотекар Піщенко Н.В.), яка розповіла про те, що слово «хустка» має споріднене коріння від слів «хистка», «захищати». Діти дізналися від Хустуні, що вона весь час комусь потрібна: її зодягають на голову, шию, носять на поясі, модниці прикрашають сумки, зав’язують  вузлики на пам’ять, дарують матерям на знак великої любові і вдячності.

Сподобалась дітям і «Легенда про хустку». Велике задоволення отримали третьокласниці від майстер - класу Хустуні, яка продемонструвала дівчаткам декілька способів зав'язування хустки.

   В захваті діти були також від веселих ігор, конкурсів, танців, які супроводжували їх увесь час. Готуючись до народознавчого уроку школярі залишили бібліотеці малюнки, а бібліотекарі подарували їм крихітку своєї душі.


                              


Нравится

Подібні новини:


Категорія: Масові заходи | Переглядів: 796 | Додав: tetyana | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]