П`ятниця, 29.03.2024, 04:15 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2017 » Жовтень » 12 » Покрова – захисниця запорожців славних!
13:48
Покрова – захисниця запорожців славних!

              
              Який же багатий український народ на звичаї та традиції, а ще більше  - на свята! Всім українцям добре відоме свято Покрови, адже воно є  символічним, несе у собі багато традицій. В цей день закінчуються жнива. Таким чином, Покрова збирає все найдорожче від природи і дарує людям урожай.
               З - поміж усіх християнських свят особливо шанованим козацькою громадою є свято Покрови, яке відзначається 14 жовтня. В усі часи запорозькі козаки вважали святу Покрову своєю покровителькою і заступницею. Зображення Покрови було вибите на хрестах, які носили вони на іконках. Перебуваючи постійно у небезпеці, козаки ставали під покров Матінки Божої,  щоби вона визволяла їх від несподіваної смерті, захистила від куль на війні та хвороб. Звертаючись до неї, вони казали: «Покрий нас чесним своїм покровом, ізбави нас від усякого зла». Головний храм в центрі Січі був на честь Покрови Святої Богородиці. З часом з’явилася й особлива у християнському світі ікона Покрови Пресвятої Богородиці, або ж козацька Покрова. На ній Діва Марія простирає покров над козаками, які з надією звертають свої погляди. А віднедавна з 1999 року свято Покрови в Україні відзначається ще й як День українського козацтва. Справжні козаки – запорожці настільки вірили в силу Покрови, що впродовж століть в Україні воно набуло ще й козацького змісту і отримало другу назву – Козацька Покрова.

         
        Про все це дізналися учні 4-А класу ЗОШ №10, завітавши до міської бібліотеки на  захід  «Лине слава козацька з далеких віків». Перевірити свої знання з історії козацтва допомогли дітям вікторина «Життя - буття козаків» та гра «Козацький калейдоскоп», а продемонструвати справжні козацькі вміння -  силу, спритність та швидкість школярі змогли у цікавих конкурсних завданнях  «Хто сильніший?», «Хто спритніший?» та «Хто швидше родину нагодує?».

           

           

Хороший настрій, тепле спілкування та посмішки супроводжували учнів на протязі усієї зустрічі! Діти отримали не тільки гарний настрій але й  поширили свої знання про історію славного українського козацтва та народознавчі свята в Україні. Захід вдався на славу!

           

            
                                                          


Нравится

Подібні новини:


Категорія: Масові заходи | Переглядів: 775 | Додав: tetyana | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]