Субота, 27.04.2024, 02:17 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2019 » Серпень » 7 » Рідне слово, рідний розум. – Рідна й правда буде.
14:40
Рідне слово, рідний розум. – Рідна й правда буде.

              
              Доля простелила для Пантелеймона Олександровича Куліша довгу життєву дорогу. Він здобув гарну освіту, не дивлячись на те, що в нього не було документального посвідчення про дворянське походження, а отже – й права навчатися в університеті, хоча його батько й походив із козацько – старшинського роду. Пантелеймон Куліш був учасником Кирило – Мефодіївського братерства.
Письменник тримався думки про високе призначення митців слова для того, щоб зростити могутнє дерево української національної культури.
            Його роман «Чорна рада» - глибокий багатопроблемний твір, що розкриває читачеві одну з найдраматичніших сторінок історії України – події, пов’язані з боротьбою за гетьманування після смерті Богдана Хмельницького. 
Хто ж він, якою людиною був ? Пантелеймон Куліш був емоційною, діяльною людиною, що завжди знаходилась у вічному пошуку правди, яка загартовується внаслідок роздумів та аналітичного мислення. Він помилявся, виправлявся, закохувався, цілеспрямовано шукав себе та власний стиль у літературі, загалом був драматично суперечливою особистістю. Але він був одним з найпродуктивніших будителів національної свідомості українців, розбудовником його мови, культури, палким прихильником справедливих міжнаціональних взаємин.
            Постать Пантелеймона Куліша настільки багатогранна та знакова для нашої країни, що дізнаватися нового про цю людину можна ще й ще. 
             Але основну мету проведення бесіди «Могутній майстер української мови»  для широкого кола читачів -  доведення до відома, що Пантелеймон Куліш працював в ім’я розбудови рідної мови, літератури й культури – виконано вдало. Перегляд відео  «Українська література в іменах: Пантелеймон Куліш» завершено домалювало образ великого українця, свого часу «виламаного» з культурного фонду діяча, що творив на користь Україні. 
                                


Нравится

Подібні новини:


Категорія: Масові заходи | Переглядів: 341 | Додав: tetyana | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]