Четвер, 25.04.2024, 23:32 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2019 » Квітень » 23 » Святі візерунки писанки
09:04
Святі візерунки писанки

      
     Весна  в Україні. Воскресає природа, воскресає життя. Надходять Великодні свята. І беруться українці, за прадавнє мистецтво розписування писанок – символу Великодня, символу Весни, символу Вічності життя.
    Традиція писанкарства в Україні налічує тисячі років і передує запровадженню християнства у країні: на яйцях малювали воском, щоб створити візерунок; далі додавали фарбу, щоб надати яйцям чудових кольорів. Коли все яйце було пофарбоване, віск видалявся, залишався тільки кольоровий візерунок.

     
    Писанка – це курячі або гусячі яйця з барвистим кольоровим розписом. А саме слово  «писанка» походить від слова писати, тобто розписувати, прикрашати, орнаментувати.
    Яйце було емблемою сонця, весни. Воно було талісманом, за допомогою якого людина заворожувала в собі та з’єднувала  добрі сили, а лихі відвертала.

     
     Люди й нині вважають писанку особливою святістю, вірять у те, що вона приносить добро. Щастя, достаток,захищає людину від усього злого. Вони вважають, що писанку треба вміти написати. Її писали тільки у Великий піст, упродовж 40 днів. Ніжна і загадкова душа вигадала писанку. Кожна з них – як пісня, як дума, як життя.  Тому не знайдеться дві зовсім однакові. Як і не знайшлося дві однакових розмальовки писанок, які  розмальовували діти у міській бібліотеці напередодні свята Великодня. Так і з’явилася тут  ціла виставка чудових робіт, зроблених дитячими руками.

   

     А на дитячому абонементі для маленьких читачів  бібліотекарі презентували тематичну книжкову виставку «Розмаїття диво – писанки», на якій  розташовані не тільки біблейські історії, але і розмальовки та поробки  диво - писанки.

   
                               


Нравится

Подібні новини:


Категорія: Масові заходи | Переглядів: 389 | Додав: tetyana | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]