Субота, 27.04.2024, 04:51 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2018 » Травень » 24 » Українське мистецтво вишивання
11:16
Українське мистецтво вишивання

       
      Народна пісня, казка, народне мистецтво є відгомоном нашого далекого минулого. В одних пам’ятках відобразилися історичні події, звичаї слов’ян дохристиянської епохи, а в інших, таких, як орнаменти ткацтва, гончарства, вишивки, писанок, збереглися символи світогляду ранніх землеробів, культура яких  сягає часів Трипілля.  Особливу цікавість викликають орнаменти вишивки. Вишитий рушник, сорочка чи хустинка це витвори народного мистецтва, породжені гармонією ритму і кольору. Як у природі виживало довершене, так у народній культурі зберігалося й передавалося з покоління в покоління найкраще. До того ж прикрашання речей в давнину було пов’язане з віруваннями людей, із замовленнями й заборонами. Ось чому орнаменти вишивки набули усталеного характеру, а їх символи археологи знаходять на гончарних виробах сивої давнини. Про це дізналися учні 4-Б класу ЗОШ №10 подорожуючи у минуле на заході «Українське мистецтво вишивання»,яке пройшло у міській бібліотеці.

       

      Бібліотекарі розповіли школярам про українське народне мистецтво – вишивку.  Діти подивилися відео презентації  «Українські візерунки. Вишивка», «Це наше і це твоє. Знана у всьому світі вишивка – наша!», «Символіка українського орнаменту». Після перегляду  відео презентацій відбулося жваве обговорення.

           

       Вишиваний рушник і вишита сорочка давно стали українськими народними символами – оберегами. Мамина пісня, батьківська хата, дідусева казка, бабусина вишиванка – все це об’єднує у велику родину любов до рідної землі, до пісні, до вишивки. Тож з гордістю носіть свої вишиванки – обереги, адже не дарма це наш національний одяг.
                                


Нравится

Подібні новини:


Переглядів: 491 | Додав: tetyana | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]