Четвер, 25.04.2024, 20:49 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2019 » Травень » 14 » Вишиванки - свято української душі
09:16
Вишиванки - свято української душі

        
        Травень видався багатим на національні свята: День матері,  Міжнародний день родини, Всеукраїнський день сім’ї, День слов’янської писемності та культури, День вишиванки.

         
         Свято —  День вишиванки хоч і не так давно започатковане, але досягло протягом останніх років особливої уваги і розквіту. Отже, тепер кожен третій четвер травня,  ми вдягаємо  це чудове вбрання – барвисте творіння жіночих рук , демонструючи цим своє українство, приналежність до своєї нації.
 Ми вбираємось в вишиванки не тільки для краси, а ще й для того, щоб зберегти наш рід. Українська сорочка – вишиванка вона ввібрала  в себе теплоту сонця і запах трави, шум гаїв і голубінь небес, всю розкіш землі  і смуток чарівної пісні. Нині  ми сприймаємо мову вишитої сорочки здебільшого як сукупність візерунків, гру кольорів, майстерність вишивальниць. А  вона, між тим, народилася не тільки, як витвір мистецтва, а й як наш оберіг.

          
У зв’язку з цим в Україні, проводяться  заходи, присвячені Дню вишиванки. Саме такий незвичайний урок «Вишиванка цвіте над Україною» пройшов  у бібліотеці з учнями  1 класу ЗОШ №10.Діти дізналися про  те, яке символічне значення  як оберіг  мала сорочка не тільки для чоловіків та жінок, але і для дитини при охрещенні. Кожен птах, кожна квітка, що прикрашає вишиванку спрямоване на добре та щасливе життя. Важливим  є також  правильно підібрані кольори. Червоний колір символізує  любов, чорний  - журбу, білий  - надію. Багато цікавої інформації  отримали школяр і про  одвічний людський символ рушник. Хліб – сіль на вишитому рушникові  - то висока ознака гостинності українського народу. Від сивої давнини  і до наших днів у радості  і в горі рушники – невід’ємна частина побуту українців. Мати проводжаючи сина в дорогу, в армію замотувала хлібину у рушник, промовляла: «Рушай щасливо, хай благословить тебе Бог!». Той рушник оберігав сина від зла, від нещастя, нагадував про тепло рідної  домівки.

         

          Діти закріпили  свої знання про прекрасний вид мистецтва  відео- переглядом «Українська вишиванка». Приємною несподіванкою для присутніх став виступ  однокласника Єгора Разгоняєва , який виконав пісню «Вишита сорочка».
          Такі народознавчі  заходи дають нам розуміння, що народна вишивка – це мистецтво, яке постійно розвивається і яке створене протягом віків тисячами талановитих майстрінь. Наше завдання – не розгубити його, передати це живе диво наступним поколінням.


Нравится

Подібні новини:


Категорія: Масові заходи | Переглядів: 366 | Додав: tetyana | Рейтинг: 3.3/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]