П`ятниця, 19.04.2024, 07:42 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2016 » Грудень » 23 » Вклонімося пам’яті Великої людини…
11:37
Вклонімося пам’яті Великої людини…

«Хто не знає свого минулого, той не вартий й майбутнього. Хто не шанує визначних людей свого народу, той сам не годен пошани»

Максим Рильський.

Олекса Тихий (Олексій Іванович Тихий (1927 – 1984) загинув у Пермській тюрмі 5 травня 1984 року на 58-му році життя. Перед цим карався в таборі особливого режиму ВС-389/36, що в селищі Кучино Чусовського району Пермської области,на Уралі.

     Його ув’язнили за лист, а за статтю проти русифікації дали 10 років концтаборів. Інтернаціоналіст за переконанням, поборник української мови, вчитель із Донеччини, який навчався у Москві, і був переконаний, що без мови зупиняється прогрес і вмирає культура – все це про Олексу Тихого, члена-засновника Української Гельсінської групи. 

      Ім’я цієї людини відомо далеко не всім, його книги довгий час у Союзі були під забороною, як і самі спогади про нього, на той час він писав роздуми з крамольними думками, небезпечними, бо пробуджували в українці українця: «Як же розуміти того, хто живе в Донеччині, на Україні, а батьківщиною має Росію? Емігрантом чи окупантом? Як би подивилися на індуса чи канадця, який твердив би, що його батьківщина Англія (на тій підставі, що Індія та Канада входять до співдружності)?» ( // Олекса Тихий: думки про рідний Донецький край [Текст]: [статті; заяви; листи] / упорядники В.В.Овсієнко, М.В.Олійник, В.Ф.Півень та ін. – У 2 т. Т.1. – Донецьк: Донеччина, 2012 р. – С.25. )

    Україна пам'ятає перепоховання 19 листопада 1989 року трьох загиблих у неволі в середині 80-х років політв'язнів - правозахисників Василя Стуса, Юрія Литвина та Олекси Тихого. Той небачений від часів перепоховання Тараса Шевченка велелюдний похорон став одним із найзначніших щаблів на шляху нашого поступу до незалежности.

     До 90-річчя від дня народження нашого земляка Олекси Тихого у бібліотеці підготовлена книжкова виставка – перегляд «Олекса Тихий – справжній донецький українець» для юнацького та дорослого віку. Усі бажаючі дізнатися більше про життя та діяльність цієї людини запрошуються до нашої бібліотеки.


Нравится

Подібні новини:


Переглядів: 872 | Додав: tetyana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]