П`ятниця, 19.04.2024, 02:33 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2019 » Листопад » 13 » З любов’ю до людей
13:23
З любов’ю до людей

         
        13 листопада Україна відзначає 130 років від дня народення Остапа Вишні. Остап Вишня (Павло Михайлович Губенко) - український письменник - новеліст, класик сатиричної прози ХХ ст., член правління Спілки письменників України.
З упевненістю можна сказати, що мало хто з письменників того часу був таким близьким до народу, як Остап Вишня, який ніколи не забував та не цурався свого коріння. Йому випало жити в пору великих соціальних зрушень, у період світлих надій і чорної розпуки, епохальних звершень і масового терору. Як багато він міг би зробити, якби в період найвищого розквіту не зазнав нищівного удару...десятирічного ув’язнення у північних таборах. “Ой як буде соромно комусь за мої страждання” – писав Остап Вишня. Надіявся на сором людей , які давно втратили совість. Може тому й сподівався, що сам був совістю України.
Остап Вишня - письменник, який у 20-х роках заохотив мільйони людей до читання української літератури. Глибокий знавець народного життя, народних дум, поривів, мови, звичаїв, воістину народний письменник. Його ім’я стало чи ненайпопулярнішим після Т. Шевченка. Понад 100 збірок творів було видано ще за життя письменника. Одна за одною виходять збірки : “Діли небесні” (1923), “Кому веселе, а кому й сумне”, “Реп’яшки”, “Вишневі усмішки (сільські)” (1924), “Вишневі усмішки кримські” (1925), “Щоб і хліб родився, щоб і скот плодився”, “Вишневі усмішки кооперативні” (1927), “Вишневі усмішки закордонні” (1930) і деякі інші. У1928 і 1930 роках двома виданнями вийшло зібрання «Вишневих усмішок» у чотирьох томах. Тоді ж було написано ряд драматичних творів, серед яких “Запорожець за Дунаєм”.
         Незважаючи на несприятливі умови після повернення із заслання, гумористу вдалось написати багато чудових творів. “Зенітка” (1944) з’являється в багатьох фронтових газетах, часто звучить по радіо. Багато часу присвятив Вишня перекладам творів М.Гоголя, Марка Твена, О’Генрі, Я.Гашека, А Цехова.
Героями “вишневих усмішок” стають бюрократи і вельможі, окозамилювачі і підлабузники, спекуляти і дрімучі дурні, затискувачі критики і псевдовчені. До них він жорстокий і невблаганний. Інший Остап Вишня – життєлюб і оптиміст. “Ніколи не сміявся без любові до вас усіх, до сонця, до вітру, до зеленого листу!”- пише письменник.
           З нагоди ювілею на дитячому абонементі  презентована  виставка  - перегляд "Остап Вишня майстер сатири та гумору”. Представлені книги ознайомлять читачів з творчістю гумориста, та цікавими фактами з його життя.
                                


Нравится

Подібні новини:


Категорія: Виставки | Переглядів: 315 | Додав: tetyana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]