П`ятниця, 29.03.2024, 06:53 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2019 » Вересень » 4 » З погляду у минуле
12:57
З погляду у минуле

                   
                   8 вересня Донбас відзначає День вигнання нацистських окупантів із України. У цей день згадуємо трагічні події Другої світової війни, історію  окупації та історію визволення.
                  Друга Світова війна розпочалася для України 1 вересня 1939 року із бомбардувань Львова силами Люфтваффе. 11 вересня частини вермахту увійшли до Галичини, але за таємними домовленостями між Гітлером та Сталіним німецькі війська за 2 тижні відступили на захід.
17 вересня 1939 року у війну на боці нацистського агресора вступив СРСР.
22 червня 1941 р. розпочалася війна між вчорашніми союзниками – ІІІ Рейхом та СРСР, в результаті чого до кінця року більша частина України була окупована німецькими військами.
                 У грудні 1941 – січні 1942 рр. радянські війська організували перший великий контрнаступ на території України, але були зайняті лише незначні ділянки в Криму та під Барвінковим. Спроба в навесні 1942 року розвинути попередній успіх призвела в Криму та під Харковом до двох катастрофічних поразок радянських сил та їхнього відступу аж до Волги. У результаті вся українська територія була зайнята німецькими військами.
У лютому 1943 року, розвиваючи наступ після перемоги під Сталінградом, радянські війська зайняли Харків та деякі інші українські міста, але вже в березні 1943 року залишили їх внаслідок німецького контрнаступу.
Лише восени 1943 року розпочалося остаточне вигнання нацистських окупантів з України.
Але й донині не вщухає біль людських втрат.
                Виставка – пам'ять «Тих днів у пам’яті не стерти і сьогодні» для юнацтва та дорослих відвідувачів розкриє сторінки минулого, що й досі нагадують про себе. 
Хвилиною мовчання згадаємо тих відданих своїй країні та народу людей, що боронили землю до останнього погляду у небо…

                   
                            


Нравится

Подібні новини:


Категорія: Виставки | Переглядів: 298 | Додав: tetyana | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]