Вівторок, 23.04.2024, 18:11 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2019 » Травень » 2 » Життя розкололось на «до» та «після»: Друга світова війна
13:54
Життя розкололось на «до» та «після»: Друга світова війна

      
     Книжкова виставка до Дня пам’яті та примирення «Світ пам’ятає» створена для відвідувачів бібліотеки з метою розкриття бібліотечного фонду за темою, розширення знань з історії країни та світу у 1939 – 1945 роках. 
      Тематична тека «Весна перемоги» містить вирізки з періодичних видань, найбільше з «Урядового кур’єру», що допомагають роздивитися події з різних поглядів істориків, державних діячів. 
       Найактуальнішою книгою виставки є «Війна і міф: невідома Друга світова» від Українського інституту національної пам’яті. Автори цієї книги працюють у різних установах і організаціях: Українському інституті національної пам’яті, Інституті історії України та Інституті історіографії та джерелознавства НАНУ, Центрі досліджень визвольного руху, Національному педагогічному університеті імені Михайла Драгоманова. Робота істориків ґрунтується на довготривалих дослідженнях та опрацюванні розсекречених документів. Науково – популярний формат розрахований на широку аудиторію: « … така війна не повинна повторитися знову. І запорукою цього може бути лише правда про неї» (Володимир В`ятрович).
      Книга «Від Рейхстагу до Іводзіми» хронологічно завершує 10-томну серію «Історія без цензури»; науково – популярне видання, на сторінках якого кілька знаних українських істориків виклали сучасний погляд про події Другої світової війни.
      «Криваві землі: Європа між Гітлером і Сталіним» - книга американського історика Тимоті Снайдера. «Криваві землі» розкривають жахливі факти про масові вбивства у період із 1933 до 1945. Ця праця присвячена народам, які стали жертвами режимів Йосипа Сталіна та Адольфа Гітлера. «Нацистський і радянський режими перетворили людей на числа», — пише у «Кривавих землях» Тимоті Снайдер. Книга отримала багато схвальних відгуків серед науковців.
Також про події 1939 – 1945 та не обмежуючись тільки цими роками можуть розповісти художні книги, основані на реальних подіях. Наприклад, роман Івана Багряного «Сад Гетсиманський», що є гімном людській гідності на межі буття і смерті, та одночасно і гнівним вироком тоталітарному сталінському режиму, який нищив мільйони людей без слідства і суду, а головне — без вини винуватих.
       Роман Юрія Винничука «Танго смерті» занурить одночасно і у роки Другої світової, і у сучасний світ, доведе, що все пов’язане, помережане  спільними долями: «Бо людина носить у собі ангела, не ангела – охоронця, а ангела, який стогне, ув’язнений у сутінках душі кожного з нас, і якого рідко, дуже рідко нам вдається вивільнити з кайданів і дати йому свободу, щоб він злетів, вознісся, і тоді… тоді…»
     Книга Олексія Воскобійника «Повість моїх  літ»  - це історія життя не просто однієї людини, а мільйонів українців, які пройшли крізь пекло голодомору, розстрільний 1937 рік, «комуністичний рай», жахи Другої світової: «Ви маєте бути сильним, якщо хочете перемогти. Слабодухи не долають вершин!»
     Книги Анатолія Дімарова «В тіні Сталіна», «Прожити й розповісти» допоможуть осмислити різної значимості факти із минулого життя, при цьому щораз автор послуговується двома вимірами подій – як воно бачилося тоді  і як бачиться сьогодні.
     «Щоденник (1941 – 1956)» Олександра Довженка – один з кращих творів мемуарної літератури, вражаючий документ тоталітарної доби, в якому правдиво зафіксоване пережите автором. Прониклива сповідь не може не тривожити душу та закликає не повторювати помилок історії.
    «Шлях невідомого» Ігоря Качуровського – книга, після майже кожної сторінки якої зупиняєшся, щоб притишити серце, тому що роздумам треба встигнути за емоціями, проаналізувати, запам’ятати: «І я, що стояв не в шерензі, а біля групи командирів, відчув, що та думка, яка прийшла мені до голови, не прийде більше нікому, що майже кожен з цивільних, не звиклих до зброї людей жахається розстрілу взагалі, що для більшості з них однаково страшно: і розстрілювати, і бути розстріляним».
       Якщо запропоновані книги з виставки зацікавили , потрібно відвідати бібліотеку та записати книги на формуляр, виконуючи основні правила закладу.
        Знати історію своєї країни  потрібно, щоб у майбутньому не довелося ділити власні періоди життя на «до» та «після», повторюючи помилки.

      


                               

 

 


Нравится

Подібні новини:


Категорія: Виставки | Переглядів: 395 | Додав: tetyana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]