Четвер, 18.04.2024, 10:52 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2015 » Квітень » 10 » Зустрічаємо Пасху разом
13:27
Зустрічаємо Пасху разом

Великдень відноситься до тих свят, дата яких міняється кожного року, визначеної немає. Зазвичай він відзначається не раніше 4 квітня та не пізніше 8 травня. У перекладі з давньоєврейської мови «Пасха» - «проходження повз, позбавлення». Інші назви цього свята: Світле воскресіння, Христов день.

За переконанням православних віруючих, Великдень пов’язаний з воскресінням Ісуса Христа, а отже символізує перемогу добра над злом і світла над пітьмою. Христове воскрісіння стало своєрідним свідченням того, що Ісус Христос – це істинний Спаситель, оскільки він переміг смерть, воскреснувши.

За давнім українським повір'ям, на Великдень підчас сходу сонце «грає». На Поділлі у давнину вірили, що сонце – відблиск лиця Божого, тому так яскраво світить. А ще цього дня перед сходом сонця відчиняли вікна, прибирали все з підвіконь, відсували фіранки – щоб ніщо не заважало проникати в помешкання чудодійному промінню великоднього сонця, адже воно приносить в оселю щастя і здоров’я.

Тиждень перед Великоднем називають Білим, або Чистим. У ці дні в господарстві все чистять, білять, малюють, прикрашають. Найважливіший день Вербного тижня – четвер. Його називають Страсним, або Чистим. У п'ятницю чи суботу печуть паску – великий, гарно випечений хліб, який символізує вічність життя. Цього дня господиня хвилювалася особливо. З хати не можна нічого позичати. Коли печеться паска, треба, щоб нікого чужого в домі не було. У піч паску садовлять із молитвою. Остання неділя перед Пасхою називається Вербною.

Невід’ємною частиною святкового столу є писанка або крашанка. У наших предків яйце було символом весняного відродження природи, зародження життя. Фарбоване яйце вважаєтьчя оберегом. З писанок розпочинався Великодній сніданок.

Назва писанка походить від якого слова «писати». Крашанки бувають одного кольору, а писанки «писані» малюнками, орнаментами. Кольори на писанках різні. Червоний – колір крові, любові, життя. Зелений – колір весни, пробудження природи. Блакитний – символ неба, жовтий – хлібного лану, жита. А чорний – дух померлих, пам'ять про них.

Малюнки на писанках, як і колись, мають неабияку силу. Природу вони закликають до благодатних дощів та теплого сонця на щедрі врожаї. До людини прихиляють щастя й здоров'я, дають їй силу ставати кращою, добрішою, оберігають від зла. Тому писанка в Україні здавна є найщирішим великоднім дарунком.

А візерунків писанкових придумано дуже багато. Тож невипадково з'явився в Україні навіть окремий Музей писанки. Споруджено його в місті Коломиї на Івано-Франківщині. Цікаво, що й сам він має вигляд яйця- писанки. Певно ж, це найбільша в світі писанка: заввишки як будинок на чотири поверхи.

У великодню ніч не лягали спати: Бог роздає щастя тільки тим, хто не спить, У церкві відбувається служба, святять паски, писанки, ковбасу, масло, сир. А після сніданку діти граються писанкою, співають пісні.

До свята Великодня на дитячому абонементі бібліотеки оформлений тематичний перегляд літератури «Зустрічаємо Пасху!». Діти із задоволеням знайомляться з книгами та журналами, які присвячені Світлому Воскресінню.


Нравится

Подібні новини:


Категорія: Християнські свята | Переглядів: 967 | Додав: tetyana | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]