П`ятниця, 26.04.2024, 19:13 | Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід
Головна » 2014 » Травень » 7 » Пам'ять на століття
14:25
Пам'ять на століття

Шановний читачу!

Вашій увазі представлена книжкова виставка «Навіки в пам’яті людській», присвячена подіям Великої Вітчизняної війни, яка діє у залі дорослого абонементу Білицької міської бібліотеки з 30 квітня 2014 року.

З чотирьох розділів виставки Ви обов’язково знайдете для себе документальну літературу, що допоможе відтворити справжні події 1941 – 1945 років, або підібрати художню прозову чи поетичну літературу, що розповість про буремні ті роки.

Перший розділ виставки називається «В боях кувалась перемога», цитатою до якого є поетична строфа з вірша С. Олійника «День перемоги»:

                      «Брати мої! Друзі! Давайте й тепер
                        Такі ж будем щирі і дружні!
                        Щоб знов не вривались в літа молоді
                         Зловісні сирени тривоги».

На книжковій поличці цього розділу представлена історична література з 63 розділу таблиць ББК про події Великої Вітчизняної війни з погляду фактів та розповідей військових, учасників та окупованих. Книги будуть цікаві і старшокласникам, які шукають додатковий матеріал про бойові дії 1941 – 1945 років, про героїв війни, а також для дорослих, які цікавляться історією. Наприклад, документальна книга «Дети военной поры» розповість про дітей, підлітків, які ставали розвідниками, поетами, простими робітничими у дитячі роки для того, щоб допомагати дорослим визволяти свою Батьківщину від фашистсько – німецьких загарбників.

Другий розділ виставки має назву «Зв'язок поколінь – пам'ять живих», а цитатою є поетична строфа Білицького поета Є.Бахтіна:
                 «Перекрестили» всю Европу,
                   Друзей погибших всех не счесть,
                    Но мы верны остались долгу –
                    Не запятнали свою честь».
На цій поличці представлена література краєзнавчої тематики, тому що, як писав Семен Скляренко, відомий український письменник, «для того, щоб будувати наше справжнє необхідно добре знати, пам’ятати і згадувати минуле нашої країни, людей того періоду, якими була сильна і завдяки яким вистояла наша Велика Батьківщина». Книга «Победители» розповість про війну зі спогадів воїнів – земляків піхотинців, артилеристів, льотчиків, саперів, синів полків, партизан і підпільників, кожен з яких зробив свій внесок у Велику Перемогу. З книги «Пам'ять на століття» можна дізнатися про військові захоронення на території Донеччини. Уся представлена література несе історичну цінність як для юнацтва, так і для дорослих .

Третій розділ виставки «З пером, як з багнетом» популяризує художню прозову літературу різних письменників:
         «За щастя жити, заплативши кров’ю,
          Я кожний мирний день боготворю
           Й тому з такою щирою любов’ю
           Про неї, про Вітчизну, говорю»
                        (М.Борисов «Солдатська доля»)

Кожна книга заворожує своїм сюжетом, справжністю відтворених подій настільки живо, ніби справді поринаєш у минуле ,у 41-45-і роки, допомагаєш солдатам, рятуєш окупованих, віддаєш своє життя за порятунок рідної Батьківщини від загарбників: Алексієвич С. «Останні свідки» і «У війни не жіноче обличчя», Бек О. «Волокамське шосе», Биков В. «Кар’єр»,
Васильєв Б.«А зорі тут тихі», Гавшин Д. «Під бронею рідної землі» та багато інших творів.

Четверта поличка присвячена поетичній літературі – «Вірші, обпалені війною»:
                  «О,скільки в мене молодості й сили!
                    Снаряди рвали і мечі косили,
                    Та в землю не змогли її зарить, -
                    І жити хочеться, і хочеться творить», -

це строфа з вірша Г.Тютюнника «Журавлині ключі». Книги розділу будуть у нагоді всім, хто цікавиться поетичним словом.

Війна пройшла своїми важкими подіями душами та серцями багатьох людей. Мільйони залишилися назавжди молодими. Ми, люди теперішнього та майбутнього часів, повинні пам’ятати про тих, хто своїм життям подарував життя іншим.


Нравится

Подібні новини:


Категорія: Виставки | Переглядів: 1079 | Додав: tetyana | Теги: виставка, Велика Вітчизняна війна, новини 2014 року | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]